23948sdkhjf

Banker sælger hæveautomater: Kunder kan blive fanget i en gebyrfælde

Danske banker er begyndt at sælge deres hæveautomater til andre virksomheder. Forbrugerrådet Tænk er bekymret.

Hæveautomater, der tidligere har været ejet af danske banker, bliver solgt til andre virksomheder. Det betyder, at borgerne pludselig risikerer store gebyrer, når de hæver kontanter i den lokale automat, hvor det tidligere var gratis - uden at de lægger mærke til det.

Flere danske banker er nemlig begyndt at sælge deres hæveautomater til andre virksomheder.

Eksempelvis har Sydbank og Jyske Bank solgt flere hæveautomater til virksomheden Loomis, der lever af at håndtere og transportere penge. Det kan derfor nu koste et gebyr på op til 30 kroner per hævning.

- Vi har i løbet af 2019 lukket ni automater over hele landet. Årsagen er, at vi oplever et massivt fald i anvendelsen af automaterne. Det er forskelligt, hvem der har overtaget automaterne, skriver pressechef i Sydbank Louise Degn-Hansen i en mail til avisen Danmark.

Werner Jørgensen fra Esbjerg er en af de bankkunder, der uforvarende blev fanget i gebyrfælden. Han blev noget fortørnet, da han i starten af det nye år tjekkede sit kontoudtog fra sin bank, Danske Bank. Dokumentet afslørede, at han inden jul var blevet trukket to gange 30 kroner i gebyr for at hæve kontanter i hæveautomaten på Jerne Torv i Esbjerg.

- Jeg hævede mine penge, som jeg plejer, og jeg er aldrig før blevet opkrævet gebyr i automaten, siger den 77-årige esbjergenser til avisen Danmark og fortæller, at han har en aftale med sin bank - altså Danske Bank - om, at han kan hæve gebyrfrit i andre danske bankers automater.

Da hæveautomaten ved siden af apoteket på Jerne Torv hidtil har tilhørt Sydbank, har han dermed kunnet hæve penge gratis. Derfor tænkte han heller ikke videre over det, da automaten advarede om, at der kan forekomme gebyr ved hævning. Han troede ikke, at det gjaldt ham - men det gjorde det altså, og han måtte slippe 30 kroner for at hæve fra sin konto.

For at forstå, hvorfor det kan blive en dyr fornøjelse at hæve penge i en hæveautomat, der ikke længere er ejet af en dansk bank, skal man forstå, hvordan det mest udbredte betalingskort i Danmark fungerer - nemlig Visa/dankort. Som navnet antyder består kortet af en visa-del og en dankort-del. I ét og samme kort har man altså både et internationalt betalingskort og et almindeligt dankort, der gør, at bankkunder kan hæve gratis eller til et lille gebyr både i egen banks og i andre danske bankers hæveautomater.

Men når Loomis eksempelvis køber en hæveautomat af Sydbank, er det ikke længere muligt at bruge dankort-delen i automaten. Modsat bankerne har Loomis nemlig ikke en aftale med betalingsudbyderen Nets, der står bag dankort-løsningen. Når man stikker kortet i automaten og hæver sine kontanter, vil det således ske gennem Visa-delen, og det tager nogle banker et gebyr for. Præcis på samme måde, som hvis hæveautomaten fysisk stod i udlandet. Dog varierer gebyrerne meget fra bank til bank, og flere banker har sænket gebyrer de seneste år.

Foruden Loomis driver Euronet over 100 hæveautomater i Danmark, og her gælder samme princip.

Forretningsudvikler i Loomis Morten Juhl fortæller, at virksomheden siden juni har overtaget otte hæveautomater i Danmark, som den nu driver. Det tæller to automater i henholdsvis Esbjerg og Kliplev i Syd- og Sønderjylland, en i Nørre Lyndelse på Fyn, en i Nakskov på Lolland, en i Nykøbing Mors og tre i Jyske Bank Boxen i Herning.

- Vi er i den spæde start på et helt nyt forretningsområde, og vores mål er at få flere, siger han og understreger, at det på nuværende tidspunkt ikke giver økonomisk mening for Loomis at indgå en dyr aftale med Nets, så kunderne kan undgå høje gebyrer i hæveautomaterne.

- Det er forretningsmæssigt umuligt for Loomis at introducere dankort. Vi kan kun gabe over det, når eller hvis Loomis får flere hæveautomater.

Han vil ikke sige, hvor mange og hvilke hæveautomater, Loomis satser på at erobre. Brancheorganisationen Finans Danmark har ikke overblik over det faktiske antal hæveautomater, danske banker har solgt til andre virksomheder, men skønner at det ligger på under 10 procent af de samlede 2100 hæveautomater, der cirka er i landet.

Selv om det kan koste brugerne dyrt, når virksomheder som Loomis overtager hæveautomater fra bankerne, er udviklingen positiv for lokalsamfundene, mener Morten Juhl.

- I nogle tilfælde kan vi være i stand til at sikre, at der forbliver en hæveautomat i et lokalområde, hvor man ellers ikke ville kunne få det til at løbe rundt, siger han.

Bankerne har ifølge Finans Danmark lukket 1000 hæveautomater siden 2008, da antallet toppede med 3100.

Forbrugerrådet Tænk er knap så begejstret.

- Der er overordnet set mange forbrugere, der ikke ved, hvem der ejer en hæveautomat, og hvad det koster at hæve, og det bliver ikke nemmere af, at automaten bliver overtaget. Særligt hvis man bor i udkanten kan det blive svært at undgå uønskede gebyrer, for så er der langt til et alternativ, siger økonom Ida Marie Moesby fra Tænk til avisen Danmark og understreger, at hun mener, at skiltningen bør være bedre.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078